top of page

Kinetoterapeut de familie


Kinetototerapeutul de familie ar fi o necesitate?

Mi se intampla des sa ma intalnesc cu situatii in care ma vad cu pacienti cu dureri de coloana si descopar la examinarea vizuala ca au diverse grade de scolioza. La intrebarea „de cand stiti ca o aveti? Este din copilarie sau a aprut in ultima vreme?” marea majoritate imi spun ca a aparut in ultima vreme dar daca ma uit la poza din buletin, de cele mai multe ori se observa aceeasi diferenta intre umeri sau capul usor inclinat intr-o parte. Abordarea este diferita la o scolioza veche structurala fata de una noua „antalgica”. A cunoaste realitatea unui pacient pe termen lung ar fi ideal pentru ca tratamentul sa aiba efectul scontat.

O alta situatie similara este aceea in care parintele vine cu un minor pe care el in crede „cocosat” si la evaluare descoperim ca parintele nu are dreptate, ba dimpotriva, copilul are un spate excesiv de drept din cauza incercarilor repetate a parintelui de a-l forta sa stea super rigid dezvoltand chiar inversari de curburi si dureri ca urmare a pozitiilor nefiresti.

Cel putin de cateva ori pe an am la tratament baieti la varsta pubertatii care vin la terapie cu dureri articulare sau de spate destul de severe in urma excesului de mers la sala. Sunt baieti cu conformatie longilina, care, indiferent de cat de mult vor „trage de fiare” nu vor face o masa musculara, dar fara a sti prea multe despre corpul lor il suprasolicita mecanic, unii iau „substante” de crestere a masei musculare, strcandu-si astfel corpul, articulatiile si ficatul cu consecinte nefaste pe termen lung, greu decelabile la 18-20 de ani.

Deseori am persoane la 50 – 60 de ani cu proteze de sold sau genunci sau cu tulburari de echilibru care refuza sau nu stiu ca ar trebui sa foloseasca carje si dezvolta dureri pe alte articulatii. De cele mai multe ori nu a avut cine sa le expice de ce au nevoie de ele, cum sa le foloseasca, cat sa le foloseasca. De aceea consultanta de specialitate este esentiala atat pentru recuperare cat si pentru a nu dezvolta alte artroze la alte nivele.

Sunt sumedenie de alte astfel de exemple, situatii care ar fi evitate daca ar exista cultura evaluarilor somatoscopice si consultantei de specialitate la un kinetoterapeut.

In ce ar consta activitatea unui kinetoterapeut de familie?

Un kinetoterapeut de familie ar evalua in mod constat toti membrii unei familii indiferent de varsta si ar fi cel care are istoricul personal de dezvoltare motrica al fiecarui mambru in parte. Care urmareste evolutia pozitiva sau negativa a cresteri, dezvltarii si degenerarii somatice a unui individ.

Evaluarea somatoscopica este o metoda de evaluare a dezvoltarii fizice, globale si segmentare, de analiza a aliniamentului normal al segmentelor corpului, stabilirea tipului constitutional si decelarea eventualelor deficiente fizice.

Evaluarea constanta pe parcursul cresterii unui copil din 6 in 6 luni poate duce la observarea din timp a eventualelor deficiente posturale si eficienta tratamentelor sa creasca.

Urmarirea unei persoane adulte pe parcursul anilor poate preveni aparitia si dezvoltarea unor deficiente si patologii generate de tipicul de activitate profesionala. Combinarea analizei posturale cu consultanta ergonomica poate reduce semnificativ aparitia herniilor de disc cervicale sau lombare.

Batranetea, fie ca ne place sau nu, vine cu degenarari articulare, scaderi de forta musculara, pierderi sau diminuari de echilibru care pot duce la tulburari de mers, artroze, cifozare, tulburari de echilibru, cazaturi de la propria inaltime asociate sau nu cu fracturi, luxatii sau alte probleme care scad calitatea vietii. Operatiile de tip proteza de sold, proteze de genunchi, fracturi de col femural pot fi evitate daca ar exista o urmarire pe termen lung din punct de vedere kinetoterapeutic. Alte probleme precum diabetul, hipertensiunea arteriala, infarctul miocardic, spondilartrozele, discopatiile lombare, nevralgiile intercostale pot fi controlate, diminuate sau combatute cu programe de gimnasica special concepute (din timp) si adaptate la capacitatea fizica a fiecarui pacient in parte.

Care ar fi scopul existentei kinetoterapeutului de familie?

Daca ar exista cel putin cate o sedinta de evaluare somatoscopica, testare musculara, consultanta si/sau evaluare ergonomica pe an, individual, pentru toti memebrii familiei, indiferent de varsta, multe din problemele care vin „pe nesimtite” ar putea fi evitate, tratate la timp sau vindecate...si nu doar ameliorate sau operate atunci cand alte solutii nu mai exista pentru ca prezentarea la medic a fost tardiva.

Featured Posts

Recent Posts

Archive

Search By Tags

Nu există încă nicio etichetă.

Follow Us

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page