EVALAUAREA GENERALA
Ce este evaluarea generala?
​
Prin evaluarea generala ne propunem sa identificam
-
problemele structurale generale sau particulare, pozitii vicioase ale coloanei sau diverselor articulatii, deficiente de mobilitate (prea multa - hiper-mobilitate ori prea putina - redoare articulara sau hipo mobilitate), raspunsul la anumite teste dinamice si/sau la durere provocata)
-
raspunsul de adaptare al corpului la problemele vechi sau obisnuintele inadecvate de zi cu zi
-
cauzele aparente ale problemei pentru care va prezentati la kinetoterapeut,
-
efectele acesteia la distanta, adaptarile functionale pe care corpul deja le-a facut sau pe care este pe cale sa le faca patologic
-
cum ar putea evolua si care ar fi acele semne de evolutie pozitiva sau negativa
.
Evaluarea are ca structura 4 pasi
-
Discutie preliminara cu pacientul pentru identificarea doleantelor lui, durerilor si istoricul acestora dea lungul timpului precum si trecerea in revista a tuturor problemelor de sanatate care ar putea avea legatura cu problema pentru care a venit la cabinet.
-
Evaluare vizuala (somatoscopica), examen palpator si diverse baterii de teste specifice
-
Discutie post evaluare cu scopul identificarii factorilor care pot agrava problema/problemele din activitatea de zi cu zi
-
Informarea pacientului despre rezultatele obtinute prin evaluare, explicarea problemei principale (anatomic si functional), ce o poate agrava, cum ar putea evolua daca nu este atent si face aceleasi ¨greseli¨ ca si pana acum, care este strategia de recuperare pe termen scurt si lung, care ar putea fi solutiile pe care specialistii de la Kineto Proactiv le au pentru o recuperare mai rapida personalizate la tabloul general al pacientului.
Daca timpul permite se poate face si o sesiune scurta de terapie pentru diminuarea durerilor cu care pacientul s-a prezentat la cabinetul de kinetoterapie.
​
Discutia preliminara
Trebuie purtata direct cu pacientul. Exceptie sunt situatiile cand avem de a face cu minori. Minorii trebuiesc insotiti permanent de unul din parinti atat la evaluare cat si ulterior, la terapie.
​
In cadrul acestei discutii se vor cere date de identificare personala, informatii despre problemele de sanatate si istoricul lor, medicatia pe care pacientul o ia sau a luat-o, investigatiile medicale anterioare (rezultat EKG, RMN, ECO, iesire din spital, etc.), tipicul de activitate profesionala si istoricul acesteia, informatii privind sporturile practicate, frecventa, durata, pozitia de somn si eventualele tulburari de somn, etc.
​
​
Evaluarea vizuala generala si testele specifice
Aceasta evaluare este facuta vizual, palapatoriu si prin diverse teste specifice. De aceea pacientul va trebui sa ramana in lenjerie intima ( sort/slip barbatii, slip/sort si sutien/bustiera sau costum de baie 2 piese femeile). Pentru a putea evalua pe termen lung rezultatele recuperarii se pot face fotografii (cu acordul pacientului) la inceputul perioadei de tratament, pe parcurs si la final.
Examinarea vizuala va identifica pozitiile vicioase de la nivelul picioarelor, genunchilor, soldurilor, bazinului, coloanei vertebrale per ansamblu si segmentare, capului, umerilor, coatelor si mainilor. Pentru aceasta vor fi palpate, insemnate, observate in dinamica si comparate diverse puncte de reper. Daca este cazul se va face o evaluare a mobilitatii diverselor articulatii, a fortei musculare sau gradului de tensiune al unor grupe musculare. Se pot utiliza diverse teste la durere provocata pentru a identifica mai exact cauza sau tipul de miscare care poate determina agravarea problemei. Pacientul va fi informat despre tipul de test. Despre concluziile testelor se va discuta mai tarziu.
Discutia post-evaluare
In functie de datele obtinute la diversele teste precum si cele despre tipicul de activitate profesionala dar si sportiva, se va explica pacientului ce miscari/ actiuni are voie sa faca si ce ar fi mai putin indicat sau contraindicat in urmatoare perioada.
​
​
Informarea pacientului
Este o discutie informativa – formativa. Are ca scop explicarea pacientului despre problemele gasite, ¨traducerea¨ acestora in limbaj uzual si asigurarea ca la finalul sedintei persoana isi intelege problema, ce poate face sa o tina sub control, ce o poate agrava, care sunt optiunile terapeutice pe termen scurt si lung, cu ce poate fi ajutat de echipa de specialisti de la Kineto Proactiv.
​
​
Ce NU este evaluarea generala?
​
Evaluarea generala efectuata de un kinetoterapeut nu are ca scop punerea unui diagnostic medical ci doar verificarea unor realitati structurale si functionale ale sistemului muscular, articular si nervos la un moment dat. Orice problema care nu a fost deja investigata corespunzator si diagnosticata medical anterior va fi trimisa spre investigare mai amanuntita catre un medic de specialitate. Kinetoterapeutul nu are dreptul de a pune un diagnostic medical.
​
​
Conditii necesare pentru evaluare
​
-
Pentru adulti – sa isi faca singuri programarea pentru evaluare (nu se accepta o programare facuta de altcineva fie el membru al familiei sau nu), pentru minori – chiar daca programarea este facuta de tutore, acesta trebuie sa fie prezent si sa semneze un formular de accept pentru evaluare
-
Sa puna la dispozitia kinetoterapeutului toate datele personale sau profesionale (tipic de activitate profesionala/structura programului de lucru) pe care acesta le va cere in partea de inceput, inclusiv date despre istoricul medical si rezultatele investigatiilor anterioare (RMN, CT, RX, ecografie, analize medicale, DEXA, bilet de iesire din spital, etc.)
-
Sa accepte ca evaluarea somatoscopica si vizuala sa se produca in lenjerie intima / costum de baie daca kinetoterpeutul crede ca este necesara aceasta forma de evaluare
-
Optional – (pentru urmarirea rezultatelor) poate cere sau accepta efectuarea de fotografii care sa puna in evidenta realiatatea posturala la acel moment.
​